Tekst in Photoshop: Tips, Trucs en Technieken

tutorial_tekst.jpgIn een aantal tutorials ga ik een handigheden behandelen waardoor je meer uit je Type Tool kunt halen en sneller, slimmer en creatiever met tekst kunt werken.


Hier zijn de eerste 11.

Stap 1 Door je systeemfonts scrollen

Soms wil je meerdere lettertypes uitproberen op een stuk tekst, zonder ze een voor een te moeten selecteren. Dat kan. Maak je Character Palette open vanuit je Windows menu. Klik met je muis in het veld ‘Set the font family’ zodat het actief (grijs) wordt. Vervolgens kun je met je Arrow keys omhoog of omlaag door alle fonts op je systeem scrollen om te kijken welke het beste werkt. Lekker makkelijk!

tekst01.jpg

Stap 2 Meerder tekstlagen tegelijkertijd aanpassen

Er zijn situaties waarin je een aantal tekstlagen tegelijkertijd wilt aanpassen. Dat gaat heel gemakkelijk. Met je SHIFT toets ingedrukt selecteer je de tekstlagen in je Layers palette die je wilt aanpassen. Vervolgens pas je font, maat, kleur of iets anders aan in je Character palette. Je veranderingen worden doorgevoerd in alle geselecteerde lagen. Heel handig!

tekst02.jpg

Stap 3 Nieuwe tekstregel boven bestaande tekst

Soms probeer je in de buurt of bovenop een stuk tekst een nieuw stuk tekst in te voeren. Je wil dat doen zonder dat onderliggende tekstlagen actief worden. Eenvoudig: gewoon je SHIFT toets ingedrukt houden, en je kan typen waar je wilt, als losse tekst of als paragraaf.

tekst03.jpg

Stap 4 Tekst op een pad

Je kunt in Photoshop ook op een pad tekenen waarmee je beeld en tekst mooi kan combineren. Selecteer je Shape Tool (U) en kies Custom Shape. Dan ga je naar de Options Bar en kies je in het Shape dropdown menu een klaver. Kies ook de optie Paths, anders wordt het een gevulde vorm en dat willen we nu niet. Teken een klaver zoals je wilt. Selecteer je Type Tool, klik op de zichtbare lijn van je pad en tik je tekst in. Waar je klikt is je invoerpunt. Wil je het pad onzichtbaar maken? CTRL (COMD) H.

tekst04.jpg

Stap 5 Reset je Character Palette

Soms ben je zo bezig geweest met variaties op je tekst dat je even terug wilt naar af, terug naar de standaard Photoshop waarden.
Klik rechts boven in je Character palette op het zwarte pijltje en selecteer Reset Character. Zo kun je helemaal fris opnieuw beginnen.

tekst05.jpg

Stap 6 Super snel tekst activeren

Dubbelklik in het Layers palette op de Type icoon van de tekstlaag die je wilt activeren. De gehele tekst wordt geactiveerd!

tekst06.jpg

Stap 7 Snel je tekst verplaatsen

Er zijn twee handige manieren om snel tekst te verplaatsen.
1. Maak je tekst actief zoals in tip 6 is beschreven. Met de Type Tool nog geselecteerd verplaats je je cursor net buiten het paragraafkader. Je zult zien dat de cursur in de Move Tool verandert. Nu kun je slepen waarheen je wil.
2. Ook bij de tweede methode moeten het paragraafkader en de Type Tool actief zijn.
Houd de CTRL (COMD) toets ingedrukt en plaats de cursor boven het paragraafkader. Nu kun je dit verplaatsen. Als je je cursor buiten het kader plaatst, kun je schalen of roteren.

tekst07.jpg

Stap 8 Tekstopmaak veranderen zonder te selecteren.

Je kunt je tekstspecificaties veranderen zonder je Type Tool te gebruiken.
Zorg dat je de tekstlaag hebt geactiveerd door erop te klikken in je Layers palette. Maak je Characters palette open vanuit je Windows menu. Nu kun je alles veranderen wat je wilt, terwijl je Move Tool bijvoorbeeld actief is zoals op dit plaatje.

tekst08.jpg

Stap 9 Veranderen van een tekstregel naar paragraaf tekst

Deze is echt heel handig. Hoe vaak heb je niet iets ingetikt zonder eerst een tekstbox te maken? Dan krijg je een onhandige sliert tekst. Niets aan de hand. Voer je tekst in, activeer deze laag door erop te klikken in je Layers palette en klik op Layer > Type > Convert to Paragraph Text.
En voila: je hebt een tekstparagraaf die je op de gebruikelijke wijze kunt aanpassen.

tekst09.jpg

Stap 10 Eerst je maten, dan je tekstparagraaf

Je kunt ook eerst Photoshop vertellen hoe groot je tekstparagraaf moet zijn. Houd de ALT (OPTION) toets ingedrukt en klik op je Type Tool. Een dialoogvenster verschijnt en vraagt je hoe groot deze tekstparagraaf moet zijn. Of in dit dialoogvenster pixels of cm worden aangegeven hangt af van je voorkeuren instellingen ( Edit > Preferences).

tekst10.jpg

Stap 12 Rasterize tekst

Als je je tekst wilt rasteren gaat dat zo.
Activeer je Type Tool. Klik met CTRL (COMD) ingedrukt op de Type icoon in de tekstlaag in je Layers palette. Een selectie marquee verschijnt rond de letters. Maak een nieuwe laag aan, kies je Gradiënt Tool en vullen maar! Of doe er iets heel anders mee. Wat jij wilt!
tekst11.jpg