Vlot en mooi zwart-wit fotos maken met CS3

tutorial_intro.jpgMet CS3 is het erg makkelijk geworden om een mooi zwart-wit foto van een kleuren foto te maken. In oudere versies van Photoshop kon je met de Channel Mixer uitstekende resultaten bereiken maar de werkwijze was op zijn minst onhandig te noemen.

Dat is met CS3 echt anders geworden. Wat Black and White nog beter maakt is dat deze ook als een Adjustment Layer beschikbaar is waardoor we meteen veel meer flexibiliteit hebben om aan te passen.

Daar gaan we gebruik van maken in deze tutorial.

Hieronder zie je het resultaat afgebeeld.

Eindresultaat

Download werkfiles

finished.jpg

stap 1: Open black-and-white.jpg en voeg een Adjustment Layer toe

Download de werkfiles en open black-and-white.jpg. Voeg een Adjustment Layer toe met het icoontje onder in je Layers Palet. Voordat we met de eigenlijke tutorial gaan beginnen wil ik de mogelijkheden van Black and White onder de loep nemen.

stap 2 t/m 6: De mogelijkheden van Black and White

In de Adjustment Layer dialoog box zien we nu de default waardes die automatisch geselecteerd worden op basis van de kleuren in de foto. Als je hiermee te vrede bent kan je op OK klikken je bent klaar.
step02.jpg

stap 3

Wil je echter verder gaan zijn er een aantal mogelijkheden om fine te tunen. Als je op Auto klikt veranderen de waardes. Auto geeft de maximale bereik aan helderheid op basis van je default waardes, wat b.v. meer contrast kan opleveren.
step03.jpg

stap 4

In de Preset Menu zijn er een aantal klant en klaar oplossingen. Hier kunnen ook je eigen, eerder bewaarde Presets wonen klaar voor hergebruik. Zie hiervoor step 5.
step04.jpg

stap 5

Als deze opties niet tot een geschikte resultaat hebben geleid kan je altijd handmatig aanpassingen doen. Als je de slider van een van de 6 kleuren in de dialoog box gebruikt kan je wel genuanceerd aanpassingen maken maar het probleem is dat je niet echt goed kan zien wat je aan het doen bent. De oplossing hiervoor is direct op de kleur in de foto met je muis te klikken en te slepen, naar rechts of naar links. De slider voor deze kleur wordt selectief en interactief aangepast. Als je handmatig aanpassingen doet verander je Preset menu In Custom. Alle eigen aanpassingen kunnen worden bewaard door op het “dingetje” naast de Preset menu te klikken en vervolgens op de gewenste plek op je computer te bewaren.
step05.jpg

stap 6

Tot slot , onder in is er een checkbox voor Tint waarmee je, jawel, de tint en verzadiging kan aanpassen.

step06.jpg

stap 7: Nu toepassen op butterfly.jpg

Ok. Dat was allemaal ter introductie. Nu weet je in elk geval wat mogelijk is en we gaan we dit toepassen. Dus, open butterfly.jpg Maak een Adjustment Layer aan zoals je in step 1 hebt gedaan.
step07.jpg

stap 8: Handmatig aanpassen Black and White

We gaan handmatig aanpassingen doen. Klik and sleep naar links direct in de groen gebieden van je foto en herhaal dat voor de geel gebieden. Hiermee worden beiden gebieden donkerder. Ik ben hiervoor op nieuwe waardes van -2 gekomen. Klik en sleep naar rechts over de bloemen om dit gebied lichter te maken. Ik ben gestopt bij 91. Als je hiermee te vrede ben klik je op Enter. Nu is de foto veranderd in een zwart-wit prent.
step08.jpg

stap 9: Kleuraccent maken

We willen de vlinder terugbrengen als een kleuraccent om het geheel wat interessanter te maken. Klik op de Layer Mask icoon in de Adjustment Layer om het actief te maken. Zet je voorgrond kleur op zwart. Schilder met een Brush van b.v. 20 px en de Hardness op 0% schilder over de vlinder om de kleur weer terug te brengen.

step09.jpg

stap 10: Bloemen ook kleuren

We gaan het nog een stepje verder nemen door de kleur in de bloemen ook terug te brengen. Zet je Adjustment Layer op onzichtbaar door op het oogje links in je Layers Palet te klikken. Zo kunnen we beter zien om de bloemen te selecteren met Select > Color Range>. Ik heb met mijn Eyedropper Tool willekeurig midden in een van de bloemen geklikt en de fuzziness op 171 gezet. Klik op Enter. Voel vrij om deze selectie aan te passen. Ik heb een Feather van 2 pixels gebruik.
step10.jpg

stap 11: Bloemen ook kleuren

Maak je Layer Mask in je Adjustment Layer opnieuw actief op de bekende wijze (zie step 9). Klik op D om je default voorgrond en achtergrond kleuren te selecteren en dan op X om zwart de voorgrond kleur te maken. Met een brush van zeg maar 50 px kan je nu in de selectie schilderen. Je kan de Opacity aanpassen om het effect te beïnvloeden, namelijk meer of minder dekkend. Ik heb het hier op 50 % gezet. Desgewenst kan je in je masker nog aanpassingen maken maar hier heb je het, een mooi zwart-wit foto met kleur accenten voor extra effect.
step11.jpg