Werken met Layer Masks: een essentiële vaardigheid voor Photoshoppers

tutorial_intro.jpgWerken met Layer Masks: een essentiële vaardigheid voor Photoshoppers.
Het beheersen van Layer Masks is beslist een van de essentiële vaardigheden die je nodig hebt voor beeldmontage of kleurcorrectie.

Met een Layer Mask maak je een (deel van) een laag zichtbaar of onzichtbaar. Vervolgens kun je op non-destructieve wijze je beeld behandelen. Super flexibel omdat je altijd weer de Layer Mask kunt aanpassen.

In deze tutorial gaan we een fotolijst aanpassen zodat deze de juist sfeer krijgt voor onze montage. Vervolgens gaan we er een foto in monteren.

Hieronder zie je het resultaat afgebeeld.

Eindresultaat

Download werkfiles

picture-frame-klaar.jpg

Stap 1: De fotolijst bewerken

Om te beginnen gaan we de fotolijst bewerken. Maak picture-frame.jpg open.

picture-frame.jpg

Straks gaan we hier een foto van een indiaan in monteren. Maar de bladgouden lijst past daar qua uitstraling niet goed bij. Dus pakken we birch-bark.jpg erbij en slepen we de Background Layer hiervan naar picture-frame.jpg. Geef deze laag de naam ‘birchbark’ en zet je Blending Option op Overlay.

picture-frame-stap01.jpg

Smeed er één laag van met de Background Layer door CTRL E toe te passen. Duplicate de Background Layer en geef deze Layer de naam ‘frame’. Verwijder de Background Layer. Je kunt nu birch-bark.jpg sluiten, dat ruimt de desktop lekker op.

Stap 2 : De achtergrond toevoegen

Maak fill.jpg open en sleep deze naar je werkfile. Plaats deze laag onderop en noem deze ‘fill’. Waarom zie je straks wel.

Stap 3: De voorgrondafbeelding toevoegen

Maak indian.jpg open en precies zoals met brichbark.jpg sleep je deze naar je werkfile picture-frame.jpg. Plaats deze laag tussen ‘frame’ en ‘fill’ en geef deze de naam ‘indian’.
Nu kunnen we onze Layer Mask gaan maken.

picture-frame-stap03.jpg

Stap 4: Een Layer Mask maken

Er zijn verschillende manieren om een Layer Mask toe te voegen. Belangrijk om te onthouden is dat zwart in je masker alles afdekt. Denk aan het karton van een sjabloon. Wit laat alles door, dit zijn de uitsparingen in het sjabloon.
Maskers zijn best ingewikkeld in het begin, maar geloof me: als je de techniek onder de knie krijgt zul je nooit meer zonder willen!

picture-frame-stap04.jpg

Om een Layer Mask over de hele laag te creëren selecteer je in het menu Layer > Layer Mask > en kies je Hide All (zwart) of Reveal All (wit). Er is ook een shortcut: onderin je Layers palette is er een Add layer mask icoon. Klik daarop en je krijgt een Layer Mask dat alles doorlaat (wit). Hou je de ALT (OPTION) toets ingedrukt en klik je erop, dan krijg je een Layer Mask dat alles verbergt.
Er is nog een derde methode: een Layer Mask maken vanuit een selectie. Dat gaan wij doen.

Stap 5: Een Layer Mask maken vanuit een selectie

Zorg dat je ‘frame’ laag actief is. Maak nu met je Polygonal Lasso Tool een selectie van het binnengedeelte van de fotolijst. Houd de ALT toets ingedrukt en klik op de add Layer Mask icoon in het Layers Palette. Dan moet het er ongeveer zo uitzien als in het plaatje. Nu kun je de indiaan ‘door’ de frame-laag heen zien.

picture-frame-stap05.jpg

Stap 6: de layer Mask aanpassen

Als je selectie niet goed gelukt is, kun je dat alsnog aanpassen in je Layer Mask. Zorg dat je Layer Mask actief is door te klikken op de Layer Mask thumbnail. Om het doorlatende deel van je Layer Mask uit te breiden, zet je je voorgrondkleur op zwart en schilder je met Pencil of Brush (B) je Layer Mask groter. Omgekeerd kun je je Layer Mask verkleinen door met wit te schilderen. ¬¬Je kunt ook een selectie maken en deze met zwart of wit schilderen of opvullen. Het mooie hiervan is dat je het masker kunt aanpassen tot het perfect is, zonder dat je het beeld zelf wijzigt. Het is dus een non-destructieve methode van beeldmanipulatie.

picture-frame-stap06.jpg

Stap 7: De indiaan goed plaatsen

Nu maak je de laag ‘indian’ actief en met je Move Tool schuif je hem heen een weer tot dat het gezicht goed is geplaatst. Hij is nog een beetje groot, dus met Edit > Transform > Scale verklein je hem tot ongeveer 62%.

Stap 8: Nog een Layer mask toevoegen

Zorg dat de ‘indian’ laag actief is. Maak met je Marquee Tool een ovaal van ongever 288 bij 420. Klik op de Add layer mask icoon en er wordt een Layer Mask gemaakt dat alles buiten de ovaal afdekt (zwart). Zo is over de indiaan nu ogenschijnlijk een passe-partout gelegd.

picture-frame-stap08.jpg

Tussen de thumbnail van de laag en die van het masker zie je een slotje. Als je hierop klikt verdwijnt dit. Maak je Move Tool (V) actief, klik op de Layer thumbnail en verplaats de laag. Zo blijft het masker op zijn plaats terwijl je het beeld verschuift. Je kunt ook je laag apart schalen of roteren. Probeer maar. Als het slotje actief is, heeft alles wat je doet tegelijkertijd effect op de laag én op het masker. Selecteer je de Layer mask thumbnail dan werk je alleen in het masker.
Ga nu een paar stappen terug met ALT – CTRL –Z zodat alles weer op de juiste plaats staat en we weer verder kunnen.

Stap 9: De montage afmaken

Alles is nog een beetje plat. Dus pakken we de ‘frame’ laag en we geven deze via Layer > Layer Style > een drop shadow ongeveer zoals aangegeven.

picure-frame-stap09-01.jpg

Dan selecteer je de laag ‘indian’ en geef je deze op dezelfde wijze een inner shadow.

picture-frame-stap09-02.jpg

Klaar! Het resultaat zou er ongeveer uit moeten zien als op onderstaande afbeelding.

picture-frame-klaar.jpg